4 Dec

2020. december 4-én Fazekas Béla nagykövet és Zafar Masud, a Bank of Punjab (BoP) elnöke aláírták a Lahori Erődben őrzött Princess Bamba kollekció részét képező Schöfft Ágoston (1809-1888) magyar festőművész által készített tíz festmény restaurálásának szponzori szerződését. Az alkotásokat magyar szakemberek fogják eredeti állapotukba visszaállítani.

Zafar Masud hangsúlyozta, hogy a BoP mindig élen járt a vállalati társadalmi felelősségvállalási kezdeményezések területén. Aláhúzta, hogy a bank nagy jelentőséget tulajdonít az ország gazdag kulturális öröksége megőrzésének, melynek újabb példája a műalkotások magyar-pakisztáni együttműködésben történő megóvásának támogatása.

A magyar misszióvezető kiemelte, hogy Schöfft Ágoston festményeinek restaurálása nem csak a gazdag gyűjtemény, de a közel két évszázados pandzsábi magyar kulturális jelenlét történetében is új fejezetet nyit. A két ország közötti kulturális együttműködés jelenlegi legfontosabb projektjének fő haszonélvezői a pakisztáni emberek lesznek, akik eredeti pompájukban kapják vissza kulturális örökségük ikonikus darabjait.