25 Oct

Magyarország Iszlámábádi Nagykövetségének kezdeményezésére és közreműködésével 2017-ben a pakisztáni székhelyű (Karacsi) Ázsiai Építészek Regionális Tanácsa (Architects Regional Council of Asia - ARCASIA) és a V4 Építészeti Alapítvány (Visegrad Four Architectural Foundation – V4AF) felvette egymással a kapcsolatot, majd 2018 áprilisában egyűttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a királyi várak, műemlékek korszerű hasznosításáról, használatáról.

A V4AF és az ARCASIA közötti együttműködés következő állomásaként Kálmán Ernő, a V4AF tanácsadó testületének elnöke vezetésével egy magyar, cseh, szlovák, török és japán építészekből álló delegáció érkezett Pakisztánba, hogy Jahangir Sherpao, az ARCASIA elnökének szervezésében egy tanulmányúton vegyenek részt 2018. október 24-26. között.

A Pakisztáni-Magyar Baráti Társaság (Pakistan-Hungary Friendship Association - PHFA) összejövetelt szervezett a delegációnak, majd Szabó István nagykövet állófogadást tartott a nagyköveti rezidencián a társaság tiszteletére. A magyar nagykövet beszédeiben örömének adott hangot, hogy a V4-ek országai és az ázsiai régió építészei közötti együttműködés egyre szorosabbá válik, valamint felhívta a figyelmet Pakisztán építészeti gazdagságára.

Videó az ARCASIA magyarországi látogatásáról: