15 Feb

2021. február 15-én a Visegrádi Együttműködés országainak (Magyarország, Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovákia) iszlámábádi külképviseletei közös sajtótájékoztatót tartottak a regionális szervezet megalakulásának 30. évfordulója alkalmából.

Az eseményen Fazekas Béla magyar nagykövet mellett a lengyel és a cseh misszió vezetője vett részt (Szlovákia nem rendelkezik nagykövetséggel Pakisztánban). A helyi média megkülönböztetett érdeklődését kiváltó rendezvényen a  magyar nagykövet kiemelte, hogy a Visegrádi Együttműködés hivatalosan 30 éve alakult meg, de a formátum első történelmi ülésére már 1335-ben sor került politikai és gazdasági megfontolások alapján, és ezek a célok hét évszázaddal később is az alapvető mozgatórugóját jelentik a regionális szervezetnek erős legitimációt biztosítva a csoportosulásnak.

Fazekas Béla újságírói kérdésekre válaszolva kifejtette, hogy Magyarország hosszú távon elkötelezett a Pakisztánnal való együttműködés mellett, ami jól bizonyít az országnak felajánlott évi 200 magyar felsőoktatási ösztöndíj, valamint a magyar multinacionális vállalat MOL 20 éves pakisztáni jelenléte. A magyar nagykövet hangsúlyozta, hogy a további magyar beruházások Pakisztánba vonzása érdekében fontos lenne a kétoldalú beruházásvédelmi megállapodás minél hamarabb történő megkötése.