11 Apr

A soros politikai konzultációs forduló keretében  Iszlámábádban Zaheer A. Janjua helyettes államtitkárral tárgyalt. Bus Szilvesztert fogadta Ishaq Dar pénzügyminiszter és Tariq Fatemi, a miniszterelnök külügyi tanácsadója is. Külgazdasági kapcsolatainkban fontos előrelépést jelent, hogy helyettes államtitkárunk Tariq Mahmood Pasha államtitkárral, a pénzügyminiszter jelenlétében aláírta a két ország közötti Gazdasági Együttműködési Megállapodást, amelynek révén megalakulhat majd a Magyar-Pakisztáni Gazdasági Vegyesbizottság. Bus Szilveszter a Magyar Nemzeti Kereskedőház Karachiban működő partnerirodájának vezetője, Nasser Jaffer szervezésében találkozott az iszlámábádi üzleti és politikai szféra vezető képviselőivel is.

tn496c0.jpg  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A partnerével folytatott tárgyalások során Bus Szilveszter hangsúlyozta, hogy Magyarország számára Pakisztán fontos partner a dinamikusan fejlődő dél-ázsiai térségben. Az elmúlt négy évben érdemi előrelépés történt a pakisztáni belbiztonság terén, és a gazdasági mutatók is ígéretesen alakulnak. Mindez kedvező lehetőségeket biztosít a magyar-pakisztáni kétoldalú kapcsolatok kölcsönös tiszteleten alapuló, gazdasági fókuszú fejlesztéséhez.


tn496c0.jpg  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A külügyi konzultáció keretében Bus Szilveszter és partnere áttekintették a kétoldalú kapcsolatok legfontosabb aspektusait, különös tekintettel a gazdasági kapcsolatok lehetséges fejlesztési területeire. A pakisztáni fél köszönetét fejezte ki Magyarország kormányának a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében felajánlott helyek 80-ról 200-ra történt megemeléséért. Elismerően szólt Magyarországnak a déli nyitás politikája részeként megnövekedett dél-ázsiai aktivitásáról, a külképviseleti hálózat jelentős bővítéséről és a magyar gazdaság teljesítményéről.

A kétoldalú kereskedelemi kapcsolatokról szólva a felek egyetértettek abban, hogy a forgalom volumene még elmarad a lehetőségektől, ugyanakkor ígéretes a tavalyi 19 százalékos emelkedés. Megállapodtak abban, hogy ösztönző lépéseket tesznek az üzleti szereplők közötti kapcsolatok fejlesztése, élénkítése érdekében. Kiemelték a tömegközlekedési eszközök és műszaki cikkek gyártása, a megújuló energiaforrások, gyógyászati eszközök, IT, mezőgazdaság, víz- és szennyvízkezelés területein való együttműködésben rejlő lehetőségeket.

A két helyettes államtitkár áttekintette az aktuális nemzetközi kérdéseket is, kiemelten kezelve a nemzetközi terrorizmus és az illegális migráció problematikáját. A dél-ázsiai regionális stabilitás fontosságáról szólva Bus Szilveszter kiemelte, hogy az Európa számára is jelentőséggel bír, és szorgalmazta a nézetkülönbségek párbeszéd útján történő, felelős kezelését.

Bus Szilveszter a Külügyminisztériumban felkereste Tariq Fatemit, a miniszterelnök külügyi tanácsadóját. A kétoldalú és a regionális ügyek megvitatása mellett mindkét fél elismeréssel szólt  a dél-ázsiai magyar gazdasági jelenlét szempontjából zászlóshajónak számító MOL Pakistan tevékenységéről, a pakisztáni energiapiacon betöltött pótolhatatlan szerepéről, illetve a helyi közösségek érdekében mutatott vállalati felelősségvállalásáról.

Bus Szilveszter helyettes államtitkárt kiemelt kormányzati gesztusként fogadta Ishaq Dar pénzügyminiszter, akivel véleményt cseréltek a jelenlegi magyar gazdasági teljesítményhez elvezetett intézkedésekről, a Pakisztánban szükséges szerkezeti reformokról. A magyar diplomata hangsúlyosan beszélt a szuverén gazdasagpolitikai döntések és a kiemelt infrastrukturális szektorok nemzeti kézben tartásának fontosságáról. A pénzügyminiszter elmondta: Pakisztán példaként tekint Magyarországra, mint Európa egyik legstabilabb országára és egyik legsikeresebb gazdaságára.

Helyettes államtitkárunk a pakisztáni sajtó képviselőinek részletes tájékoztatást adott tárgyalásairól.