19 Oct

2020. október 19-én Fazekas Béla nagykövet, - működésének első hivatalos cselekedeteként -, két magyar tenyésztésű facsemetét (Turbo Obelisk és Express Willow) ültetett el az iszlámábádi Gulistan-e-Fatima parkban. A kezdeményezéssel a magyar nagykövet hozzá kívánt járulni Pakisztán 10 milliárd fa elültetését célzó célkitűzéséhez, valamint fel kívánta hívni a figyelmet a nemzetközi összefogás fontosságára a klímaváltozás okozta kihívások leküzdésében.

A magyar nagykövet beszédében hangsúlyozta az erdőírtások okozta veszélyeket és a pakisztáni természeti kincsek megőrzésének fontosságát. Kiemelte, hogy ezek a fák a két ország közötti hosszú távú együttműködés melletti elköteleződést is jelentik, mivel egy fa növekedése generációkon átívelő folyamat.

Az esemény díszvendége Mehnaz Akber Aziz képviselő asszony, a Pakisztáni-Magyar Parlamenti Baráti Tagozat elnöke volt, aki megköszönte Fazekas Béla nagykövet kezdeményezést, és kiemelte a magyar kormány által Pakisztánnak felajánlott évi 200 felsőoktatási ösztöndíjat, mint a misszióvezető által említett hosszú távú kétoldalú együttműködés ékes példáját.