A pakisztáni Higher Education Commission (HEC) szervezésében - ünnepélyes keretek között – 2017. augusztus 15.-én került sor a magyarországi felsőoktatási intézményekbe ösztöndíjat nyert pakisztáni hallgatók búcsúztatására. 

                  

A rendezvényen pakisztáni részről beszédet mondott Muhammad Baligh Ur Rehman oktatási és képzési miniszter, valamint Dr. Mukhtar professzor a HEC elnöke. A felszólalók megköszönték a magyar kormánynak a Pakisztán részére felajánlott ösztöndíjas programot, amelynek nyomán ez évtől már 200 hallgató részvételét teszi lehetővé a magyar fél. Méltatták a zökkenőmentes  együttműködést a magyar féllel és külön köszönetet mondtak Dr. Balogh Zoltán miniszter úr támogatásáért. A pakisztáni miniszter országa magyarországi nagyköveteinek nevezte a hallgatókat, akik visszaérkezésüket követően hasznosítják a kiváló magyar oktatási rendszerben elsajátított ismereteiket. Kiemelte, hogy Pakisztán 30 ösztöndíjas helyet ajánlott fel Magyarországnak és meleg szavakkal köszöntötte az ünnepségre meghívott Müllner Nándort, az első magyar diákot, aki 2 éves programját tölti az iszlámábádi Iszlám Egyetemen. Reményét fejezte ki, hogy mások is követni fogják példáját.

A miniszter beszámolt az elmúlt évek során az ország oktatási rendszerében érzékelt javulásról, az iskolába nem járó gyermekek számának kb. 20 százalékos, 22 millióra történő csökkenéséről. Méltatta a két hete diszkvalifikált Nawaz Sharif miniszterelnök érdemeit, amelynek révén nemcsak az oktatás, de a gazdaság területén is fejlődést és eredményeket képes felmutatni az ország.

                                                                SZabó István nagykövet beszéde

Szabó István magyar nagykövet beszédében kiemelte, hogy a nagyszabású oktatási program a kétoldalú kapcsolataink mérföldköve. Egy befektetés, amelynek eredményei a jövőben realizálódnak. A projekt azt mutatja, hogy a magyar fél hosszú távon tervezi építeni kapcsolatait Pakisztánnal. A két ország közötti kapcsolatok legfontosabb területeként említette a kereskedelmi és az oktatási kapcsolatokat, illetve az energetikai relációt (MOL). A felvételi folyamat eredményeként kiválasztott diákokat szerencsésnek nevezte, akik a távoli Magyarországon kezdhetik meg tanulmányaikat. Ennek során pozitív képet közvetíthetnek az országukról a magyar kapcsolati körükben, amely javítja a Pakisztánról - számos esetben alaptalanul - kialakult negatív imázst. Hangsúlyozta a diákok felelősségét teljesítményük, tanulmányaik eredményességében, akik visszaérkezésüket követően a képviselet alumni programjába integrálódhatnak.