22 Nov

2021. november 22-én Pakisztán kulturális fővárosában, Lahorban került sor a magyar szakemberek által restaurált Schöfft Ágoston (1809-1888) festmények Lahori Erődben megrendezett kiállítására. Az eseményen Pandzsáb tartomány kormányzójának meghívására részt vett Azbej Tristan, a Miniszterelnökség  üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára és Schőberl Márton a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára.

A képek a XIX. századi pandzsábi szikh uralkodócsalád legendás tagjait mutatják be, így nem csak a 120 milliós tartomány kulturális örökségének ikonikus darabjai, hanem fontos részét képzik a szikh identitásformáló történelmi örökségnek is. A szikh vallásalapító Guru Nanak születésének évfordulója alkalmából szervezett vallási ünnepsorozat egyik legkiemelkedőbb eseménye a magyar festőművész által készített képek kiállítása volt, melyet a szikh diaszpóra világ minden részéből a városba érkezett prominens tagjai is megtekintettek. Az eredeti pompájukba visszaállított 11 festménynek a Lahori Erőd Szikh Galériája ad otthont, aminek bejárásakor az uralkodócsalád több leszármazottja is köszönetet mondott Magyarországnak a festmények felújításáért.

Schőberl Márton beszédében köszöntötte a szikh küldöttség Indiából és a tengerentúlról érkezett tagjait és elmondta, hogy a festmények, különösen a Lahori Udvar című kép, művészeti értékük mellett történelmi krónikaként is szolgálnak és a valódi történelmi személyiségeken keresztül betekintést engednek a szikh udvar életébe és a XIX. századi Punjab történelmébe.

Magyarország Iszlámábádi Nagykövetsége ezúton is szeretne újra köszönetet mondani a Bank of Punjab nagylelkű támogatásáért, a magyar restaurátorok (Szokán Erika vezető restaurátor, Török-Erdős Alexandra, Somodi Nóra, Pethes Zsófia Mária és Terebesi Gyula restaurátorok) és Fakir Aijazuddin művészettörténész lelkes munkájáért, a Lahore-i Kormányzói Hivatal értékes támogatásáért, valamint a Walled City of Lahore Authority, az Archaeology Department of Punjab és az Aga Khan Cultural Service fáradhatatlan közreműködéséért.

 

A szikh uralkodó család leszármazottja és egyben a szikh delegáció egyik vezetője megköszöni a festmények felújítását Magyarországnak:

 

Schöfft Ágoston festmények kiállítása a Lahori Erődben:

 

Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár nyilatkozik a pakisztáni és a nemzetközi médiának: