28 Nov

Magyarország Iszlámábádi Nagykövetségének kezdeményezésére, a cseh, a lengyel és az osztrák külképviseletek részvételével megrendezésre került az első Közép-Európai Rövidfilm Este Iszlámábádban 2019. november 28-án.

Az esemény fővendége Shiekh Anser Aziz, a főváros polgármestere volt, aki nyitóbeszédében példaértékűnek nevezte, hogy ezek a közép-európai országok nemcsak az Európai Unióban működnek együtt, hanem Iszlámábádban is közösen szerveznek meg egy ilyen kulturális eseményt, amely remélhetőleg csak a kezdő mérföldköve lesz a hasonló kezdeményezéseknek.

Az este első filmjét a magyar nagykövetség adta, a 2017-ben Oscar-díjat nyert Mindenki című alkotás került levetítésre. Szabó István beszédében felelevenítette a magyar filmgyártártás sikereit, kitérve a filmvilág hazánkhoz köthető legendás alakjaira, mint az első Drakulát megszemélyesítő Lugosi Bélára és a Paramount Pictures-t megalapító Zukor Adolfra.

A magyar filmet követően még a lengyel „Atlas”, a cseh „Leshy” és az osztrák „Excuse Me, I'm Looking for the Ping-pong Room and My Girlfriend” kerültek bemutatásra a kb. 150 fős nézőközönségnek.

Az első Közép-Európai Rövidfilm Est a híradásokban: