2022. október 21-én Magyarország iszlámábádi nagykövetsége nemzeti ünnepi fogadáson emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról.

Fazekas Béla nagykövet beszédében emlékeztetett arra, hogy a szabadságharcot csak egy idegen agresszió tudta vérbe fojtani, melyre ma, 66 év után különösen aktuális emlékezni. Kiemelte, hogy Magyarország kapcsolatai a szubkontinens ezen részével már évszázados múltra tekintenek vissza, aminek kiváló példája a magyar professzor, Leitner Vilmos által 1882-ben alapított Pandzsábi Egyetem, E különleges kapcsolatot tovább erősíti, hogy Magyarország kormánya a Pakisztánnak nyújtott Stipendium Hungaricum ösztöndíjak számának emeléséről döntött évi 200-ról 400 főre a következő évtől. A kulturális és az oktatási kapcsolatok fejlődése mellett együttműködésünk kiemelt területe a gazdasági és kereskedelmi kooperáció. A nagykövet örömmel állapította meg, hogy az utóbbi egy-két évben egyre több magyar-pakisztáni vegyesvállalat alapítására került sor felzárkózva a ma már több mint húsz éve színeinket képviselő MOL Pakistan mögé. Ez utóbbi kapcsán kiemelte, hogy Pakisztán második legnagyobb olajtermelőjeként a cég kulcspozíciót tölt be a globális energiaválság okozta károk enyhítésében.

Az esemény fővendége Chaudhry Salik Hussain, a pakisztáni Befektetési Tanács szövetségi minisztere (Federal Minister for the Board of Investment) volt. A miniszter örömének hangot a kétoldalú gazdasági kapcsolatok látványos fejlődése miatt és jelezte, hogy számos kiaknázatlan lehetőséget rejt még a mezőgazdaság és a turizmus terén való együttműködés is.

A beszédeket követően a fogadás hivatalos része egy kulturális előadással zárul két magyar táncművész fellépésével.