2022. október 4-én Akhtar Nawaz Satti altábornagy, a pakisztáni Országos Katasztrófavédelmi Hatóság  (National Disaster Management Authority – NDMA) elnöke fogadta Fazekas Béla nagykövet és Zelei Pétert, a Hungary Helps Ügynökség projektmenedzserét.

A nagykövet tájékoztatta az elnököt, hogy a pakisztáni árvízkárosultak megsegítésére a magyar kormány által felajánlott gyógyszer segélyszállítmány megérkezett a Karacsi reptérre, és átadta a 10 millió forint értékű gyógyszerek adománylevelét. A misszióvezető tájékoztatta Satti altábornagyot, hogy a gyógyszersegély mellett Magyarország 5 millió forint értékű pénzügyi támogatást is felajánlott különböző pakisztáni jótékonysági szervezeteknek élelmiszer- és higiéniai termékek vásárlására, hogy enyhítse a katasztrófában mindenüket elvesztett családok szenvedéseit.

Satti altábornagy, az NDMA vezetője megköszönte a magyar támogatást és elmondta, hogy az idei monszun esőzések a vártnál hevesebbek voltak, ami az erős nyári hőhullámok okozta gleccserolvadással együtt katasztrofális árvizet okozott. Mindezek az éghajlatváltozás hatásai, amelyeket csak globális összefogással lehet kezelni.