5 Nov

2019. november 5-én Szabó István nagykövet találkozott Sadiq Sanjranival, a pakisztáni szenátus elnökével, aki elmondta, hogy Pakisztán erősíteni kívánja Magyarországgal a parlamenti kapcsolatait. Emellett kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a gazdasági és kereskedelmi együttműködés fejlesztésének is, amivel kapcsolatban a MOL pakisztáni leányvállalata (MOL Pakistan) jó példával szolgálhat a többi magyar cég, illetve befektető számára.

Szabó István nagykövet jelezte, hogy a nagykövetség folyamatos erőfeszítéseket tesz a gazdasági kapcsolatok erősítésére, amit jól tükrözi, hogy 2019. szeptember 12-13. között Budapesten sor került a Magyar-Pakisztáni Gazdasági Vegyes Bizottság első ülésére, jelenleg pedig zajlik a GVB jegyzőkönyvében megfogalmazott feladatok végrehajtása.

A magyar nagykövet kiemelte, hogy a gazdasági kötelékek erősítésén túlmenően a nagykövetség kiemelt figyelmet szentel a kulturális és sportdiplomáciára is, valamint az oktatási és tudományos területen felhívta a figyelmet a Pakisztánnak nyújtott évi 200 Stipendium Hungaricum állami ösztöndíjra. A program jól mutatja, hogy Magyarország hosszú távra tervez a Pakisztánnal történő kapcsolatok építésében.