8 Apr

2019. április 4-8. között magyar Teqball delegáció látogatott Iszlámábádba Iglói-Nagy István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sportdiplomáciai főosztályvezetőjének vezetésével.

Április 5-én találkozóra került sor Zaheer Janjua európai ügyekért felelős helyettes államtitkárral, ahol a felek megvitatták a sportdiplomácia növekvő szerepét a külügyi kapcsolatokban és a magyar sportedzők közreműködésének lehetőségét Pakisztán sportéletének fejlesztésében.

Iglói-Nagy István megbeszélést folytatott Tepuu Mahabat Khannal, a pakisztáni sportélet felügyeletét is ellátó tartományközi koordinációért felelős minisztérium helyettes államtitkárával, ahol a delegációvezető bemutatta a football alapú magyar Teqballt innovációt. A pakisztáni oldal megerősítette érdeklődését a magyar és pakisztáni egyetemek közötti tudományos együttműködés lehetősége iránt is a testnevelés és a sport területén.

A megbeszéléseket követően egy fogadással egybekötött Teqball bemutatóra került sor a nagykövetség kertjében. Szabó István nagykövet nyitóbeszédében a Teqball pakisztáni meghonosítását a kétoldalú sportdiplomáciai együttműködés egyik mérföldkövének nevezte. Méltatta a pakisztáni kormány egészséges és sportos életmód népszerűsítését célzó kezdeményezéseit, hangsúlyozva, hogy minden sportba befektetett összeg a kétszeresét hozza vissza az egészségügyi kiadások területén. Iglói-Nagy István kiemelte, hogy Magyarország egy sportnemzet, amely kiemelkedő eredményeket ért el az olimpián és a különböző világversenyeken. Aamer Mehmood Kiani nemzeti egészségügyi szolgáltatásokért felelős szövetségi miniszter fontosnak nevezte a pakisztáni ifjúság sportos és egészséges életmódra való nevelését.

Az esemény során a delegáció összesen egy Teqball asztalt ajánlott fel a Peshawar-i Dost Alapítványnak, amely egy hátrányos helyzetű gyermekekkel illetve kábítószerfüggő fiatalok kezelésével foglalkozó non-profit szervezet.

Az április 6-i EU-napon (EuroVillage) hivatásos Teqball játékosok az esemény nagyszínpadán mutatták be a pakisztáni látogatóközönségnek a játékot, amelyet a bemutatót követően a magyar stand előtt próbálhattak ki a vállalkozó kedvűek. A sporteszköz népszerűsítése mellett a magyar sátor nemzeti kulturális és gasztronómiai sajátosságainkkal és a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogrammal ismertette meg az érdeklődőket.

A PTV World beszámolója az az iszlámábádi nagykövetség szervezésében megvalósult Teqball bemutatóról:

PTV World beszámolója a nagykövetség részvételével megvalósult iszlámábádi EU-napról: