13 Sep

2019. szeptember 12-13. között Budapesten került sor a Magyar-Pakisztáni Gazdasági Vegyes Bizottságának nyitóülésére. A pakisztáni delegációt Ahmed Hanif Orakzai, a pakisztáni Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára vezette, míg a magyar oldalt Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkára képviselte.

A találkozó kezdetén Szabó István nagykövet üdvözölte a pakisztáni küldöttséget, majd szakértői megbeszélésekre került sor a felek között. A tárgyalások befejezéseként Joó István és Ahmed Hanif Orakzai aláírták az ülés jegyzőkönyvét, amelyben lefektették a további együttműködés területeit (mezőgazdaság és élelmiszerfeldolgozás, vízipar, információ- és kommunikációtechnológia, oktatás stb.).

A kormányzati megbeszéléseken túlmenően több üzleti találkozóra is sor került pakisztáni és magyar vállalatok között az agrár- és a vízipari témakörökben. Dr. Grafjódi István külgazdasági attasé készítette elő a megbeszéléseket, amelyek eredményeként több együttműködési megállapodást is aláírtak a felek.