12 Apr

Lahore mindamellett, hogy a pakisztáni tartományok között legnépesebbnek számító, mintegy 100 millió lakosú Pandzsáb fővárosa, az ország gazdasági, kulturális és oktatási központja is egyben. A helyi üzleti szféra prominens szereplőivel folytatott megbeszélés  azt tükrözte, hogy számtalan lehetőség kínálkozik a magyar gazdasági szereplők bekapcsolódására például infrastruktúra-fejlesztési és vízgazdálkodási projektekbe. A hazánkéval megegyező lakosságszámú Lahore üzleti körei érdeklődnek Magyarország iránt befektetési szempontból is, és felkeltette érdeklődésüket mindaz - például a társasági adókulcs csökkentése -, amit a magyar kormány tesz az üzleti környezet kiemelkedően vonzóvá tétele érdekében.

A tartományban rejlő kimagasló fejlődési potenciált demonstrálta tájékoztatásában a tartomány Kereskedelmi és Befektetési Tanácsának (PBIT) vezetője. A magyar gazdaság utóbbi évben elért eredményeit és a befektetői környezetet bemutatva Bus Szilveszter pedig rámutatott arra, hogy az üzleti központú diplomáciai tevékenységünkkel célunk, hogy diverzifikáljuk kereskedelmünket és ösztönözzük a befektetési kapcsolatokat olyan növekedési kilátásokkal rendelkező országokkal, mint Pakisztán. A mezőgazdasági és  élelmiszeripari technológiák mellett itt is felmerült a vízgazdálkodás, mint az együttműködés lehetséges metszéspontja. A Tanács vezetője, Muhammad Haroon Shaukat a tárgyalás során jelezte, hogy meghívják és várják a magyar üzletembereket is a Lahore-ban 2017 májusában megrendezendő üzleti fórumra, amely kiváló lehetőget teremt az érdekeltek közötti közvetlen kapcsolatfelvételre.

Bus Szilveszter a pakisztáni kereszténység helyzetéről folytatott tájékozódó megbeszélést Lahore püspökével, amelynek során az egyházi vezetőt tájékoztatta a magyar kormánynak a keresztény közösségek megsegítése melletti elkötelezettségéről s azokról a gyakorlati támogatási formákról, amelyekkel mindezt a Közel-Keleten alátámasztjuk. Hangsúlyozta, hogy segítő erőfeszítéseink a keresztény kisebbségek helybeni összetartásának és fennmaradásának elősegítését célozzák. Irfan Jamil püspök és Bus Szilveszter egyetértettek abban, hogy a keresztény kisebbség lakóhelyéről való elvándorlásának megakadályozásában és életkörülmények javításában kulcsszerepet kell kapjon az oktatás. A helyettes államtitkár tájékoztatta a püspököt arról is, hogy Magyarország egy kormányzati ösztöndíjprogram révén hogyan járul hozzá mindehhez.

A magyar-pakisztáni gazdasági és humán kapcsolatépítés szempontjából kiemelkedően fontos esemény, hogy 2017. április 12-én megkezdte működését az új Lahore-i magyar tiszteletbeli főkonzulátus. Ghulam Dastagir Farid ismert és sikeres üzletembert Bus Szilveszter iktatta be hivatalába. A tiszteletbeli főkozulátus ünnepélyes felavatása alkalmával a helyettes államtitkár elmondta: várakozással tekintünk az új tiszteletbeli főkonzul tevékenysége elé, amely reményeink szerint a magyar érdekérvényesítés segítését, Magyarország jobb megismertetését és az együttműködés jövőbemutató területeinek fejlesztését fogja előtérbe helyezni.