14 Jul

2020. július 14-én Szabó István nagykövet búcsúlátogatást tett Sohail Mahmood külügyi államtitkárnál. A magyar misszióvezető elmondta, hogy nyolc éves pakisztáni kiküldetése alatt rengeteg szép emléket szerzett az országban, amely sokat fejlődött az elmúlt esztendőkben.

Szabó István kiemelte, hogy a két ország közötti szerződéses kapcsolatok sokat erősödtek, kiemelve a gazdasági területen megkötött egyezményeket, amelyek fontosak MOL Csoport helyi leányvállalatának működése szempontjából. A MOL Pakistan 400 embert foglalkoztat az országban és Pakisztán energiaszükségletének 14%-át biztosítja.

A globális koronavírus-járványra kitérve a nagykövet jelezte, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram folytatása mellett, aminek keretében a magyar kormány évi 200 pakisztáni hallgatónak biztosít továbbtanulási lehetőséget különböző hazai felsőoktatási intézményekben.

Sohail Mahmood megköszönte a magyar nagykövet elmúlt 8 év során tett erőfeszítéseit, és örömének adott hangot, hogy a kétoldalú megállapodások megkötésével a két ország lefektette az alapjait a bilaterális gazdasági együttműködés erősödésének. A külügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy szorosabbra kell fűzni a két külügyminisztérium közötti együttműködést is.